Damlag

Fotbollsliv i USA

Publicerad 2018-04-29 08:48
Namnl s
Elenore i aktion i USA.
Eleonore Freby spelade i Sollentuna FK förra säsongen och kommer snart tillbaka från USA för att återigen förstärka damlaget under sommaren. Läs hennes fina beskrivning av fotbollslivet på college i USA.

Texten är skriven av Eleonore Freby

När jag gick mitt första år på gymnasiet bestämde jag mig för att prova på hur det var att leva ett proffsfotbollsliv när jag var klar med mina tre år på Danderyds Gymnasium. Jag bestämde mig för att resa till USA för att spela collegefotboll och studera. Med höga förväntningar och en nervositet flög jag över atlanten och bosatte mig i staden Bridgeport som ligger ungefär 1 timme och 15 minuter utanför Manhattan, New York.

I USA är säsongen uppdelad i två perioder, en höstsäsong och en vårsäsong. När vi först anlände så väntade två veckor av försäsong, något som inte alls går att jämföra med det som vi i Sverige är vana med. Vi vaknade upp redan klockan 5 för att börja första passet 5.30, bara intervaller. Sedan var det bara att ladda om för nästa pass som startade klockan 11, ofta en tuff cirkelinspirerad fys med mycket löpning. Något som snabbt blev en vana var isbaden efter träningspasset, vi skulle sitta i en tunna som var fylld med vatten och is i ungefär 10 minuter för att påskynda återhämtningen. Efter det väntade lunch och en tupplur.

Alla måltider äts i en matsal tillsammans med alla elever som bor på campus. Det här var den största och svåraste omställningen för oss européer, maten är inte alltid fantastisk även om utbudet är väldigt stort. Mycket var väldigt sött, friterat och flottigt vilket var kul i två dagar innan man började sakna föräldrarnas hemlagade mat. Amerikanerna fortsätter att pointera hur nyttigt vi Svenskar äter eftersom salladsbaren har varit vår räddning medan de ofta håller sig till pizza- eller sandwichbaren. Vi insåg väldigt snabbt hur annorlunda ett svenskt bordsskick är från en amerikans; tillexempel så är kniv bara ett verktyg för att dela maten innan man börjar äta. Inte en enda gång har vi sett en amerikan med både en gaffel och en kniv i handen samtidigt. Tredje passet var sedan fotbollinspirerat och det roligaste på dagen.

Efter två veckor var kroppen ordentligt sliten och säsongen skulle starta, i samband med detta drog även skolan igång. Dagarna bestod nu istället av plugg, 1 träningspass, mat och en hel del sömn. Att vara student och atlet i USA betyder mycket ansvar. Betygen ska vara höga och du ska samtidigt prestera på planen därför spenderas mycket vaken tid inne på lektionerna, på planen eller i biblioteket. Vi hittar även på aktiviteter så som New York vistelser, filmkvällar, bowling, spelkvällar, bad och många restaurangbesök med glass som dessert. Under veckorna så spelas oftast två matcher, onsdagar och lördagar. Det är väldigt ofta hela dagen som fokuseras på att leda laget till vinst. Genom detta har vi fått uppleva väldigt mycket så som att åka till Kalifornien och Niagarafallen, se olika delstater och lära känna laget. För det viktigaste man lär sig på college är hur mycket fina och bra människor man har runt omkring sig. När man är så långt borta från sin Svenska familj så är det tur att man har en Amerikansk. Vårt lag, Purple Knights, har väldigt många internationella spelare och coacher varav 6 svenskar, vilket har gjort att vi påträffat och lärt oss om väldigt många olika typer av kulturer och människor.

Vårsäsongen är väldigt annorlunda från hösten i och med att det inte finns någon tävlingssäsong, den är mer lik den svenska försäsongen. Vi kliver upp tidigt på morgonen för att löpa eller styrketräna och sedan är det mer fokus på skolan. Det bästa med skolan här är att det finns ett väldigt stort utbud av lektioner. Min major är Health Science, och många kurser är därför inriktade på det området; tillexempel Biologi, Kemi eller nutrition. Men jag har också möjligheten att läsa "perspektiv på glädje" eller "Självförsvar" om jag har intresset för det. Någonting som är väldigt fantastiskt när man kommer till USA är hur bra omhändertagen man blir och hur många möjligheter det finns till att lyckas. För fotbollen så har vi 8 olika coacher med olika ansvar och kunskapsområden. Vi har en egen sjukgymnast med ett rum som är utrustat med maskiner för allt man kan råka utför. Vi har ett stort gym med alla maskiner man kan tänka sig, det finns pool för återhämtning, och det bästa av allt är vårt omklädningsrum som inte bara fungerar för att byta om utan även för filmkvällar eller bara till att hänga med kompisar. Vi har även en egen vårdcentral där man kan få hjälp och medicin om och när sjukdomen inträffar; om en blir sjuk blir alla sjuka, så troligtvis händer det minst en gång per säsong.

Jag bor på ungefär 10 kvadratmeter tillsammans med en Brasilianare och från att alltid ha tagit för givet att kunna stänga dörren om sig har jag nu lärt mig hur det är att dela på allt. Det finns fyra toaletter och 3 duschar som ska delas på 30 personer/våning i min byggnad. Vilket var tufft i början men som idag inte ens känns som ett problem.

Att åka på college är det bästa beslut jag har tagit, inte bara för att fotbollen är bra och min engelska har blivit mycket bättre (jag var väldigt nervös att den var för dålig när jag åkte, men det är ingenting man behöver oroa sig för då alla har överseende) jag har även träffat kompisar som jag kommer att ha hela mitt liv. Mitt lag har varit den största hjälpen och glädjen jag någonsin påträffat, så om du får chansen att åka, ta den.


Nyheter via RSS
Levererat av MyClub