Uppdatering Covid-19 - 17:e april

Publicerad 2020-04-08 15:40
Sfk 001
Under fredag den 17/4 har vi uppdaterat information om hur vi som fotbollsförening ska förhålla oss till coronaviruset. Det generella är att vi följer Folkhälsomyndigheten och Svenska Fotbollförbundets riktlinjer.

Precis som skolor och arbetsplatser får Sollentuna FK många frågor från medlemmar om hur vi ska förhålla oss till spridningen av coronaviruset Covid-19. Här nedan följer mer detaljerad information hur vi tycker våra medlemmar ska förhålla sig:

På nedan länkar hittar ni de riktlinjer som Sollentuna FK, tillsammans med gällande lagstiftning och Folkhälsomyndigheten, följer i vår verksamhet.

Svenska Fotbollförbundets riktlinjer för Covid-19

Stockholms Fotbollförbund riktlinjer för Covid-19

Stockholms Fotbollförbund beslut om Sanktan & seriespel

Riksidrottsförbundet riktlinjer


Kommunikation 17:e april 07.20

Under gårdagen meddelande FHM nya uppdaterade riktlinjer som innebär ett förtydligande att barn- och ungdomsfotboll får spelas. Detta har SvFF och StFF vidare beslutat gäller inom distriktet, det vill säga att matcher får spelas men inom Stockholm för våra lag.

Vidare är alla seniorfotbollsmatcher tillsvidare inställda, detta gäller både tävlings- och träningsmatcher. Detta påverkar vårt dam- och herrlag samt våra tre veteranlag.

Avslutningsvis innebär detta även att P16 Nationell, P17 division 1, P19 division 1 och F17 SM där Sollentuna FK deltar inte kommer att starta förra troligast i mitten av juni. SvFF ska ta beslut om detta under fredagen.

Vid genomförande av matcher är det enligt Folkhälsomyndigheten viktigt att:

 • bara friska symtomfria personer deltar i aktiviteterna,
 • det finns goda möjligheter att tvätta händerna och
 • trängsel mellan människor undviks.
 • Arrangören ska också beakta förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 deltagare.

Kommunikation 8:e april 16.40

StFF har under dagen kommunicerat att Sanktan startar den 17:e april (StFF:s tävlingsverksamhet inleds den 17 april). Då detta besked innebär att tävlingsspel inom distriktet tillåts är givetvis även träningsmatcher tillåtna inom distriktet. Sollentuna FK ställer sig bakom följande riktlinjer frånr StFF i samband med matcher:

 • Föreningar och ledare behöver ge tydliga instruktioner till spelare om att inte medverka i fotbollsverksamhet vid minsta symptom och när man är sjuk.
 • Undvik omklädningsrum, samlas i friska luften vid träningar och matcher.
 • Håll god handhygien, se till att det finns handsprit vid varje samling och dela inte vattenflaskor.
 • Om en motståndare väljer att inte spela matchen, ha respekt för det.
 • För att den starka rekommendationen om max 50 personer ska uppfyllas, ber vi våra föreningar att uppmana om att all publik undanbes. Om det finns publik om max 50 personer ska dessa vara väl utspridda kring planen.
 • Hjälp till att sprida möjligheten att se matcher via appen Min Fotboll. Då kan även personer i riskgrupperna följa matcher.

Kommunikation 7:e april 15.20

I nuläget kvarstår den information ni hittar här under vilket innebär att träningsmatcher är tillåtet tillsvidare. StFF har ställt in Sanktan även den 13:e april och kommer nästa vecka ta beslut om spel i Sanktan från 17:e april.

Kommunikation 3:e april 11.40

Bara några timmar efter vår kommunikation till alla medlemmar (se nedan) har nu SvFF, StFF och RF alla valt att tolka Folkhälsomyndigheten på så sätt att träningsmatcher och träningar är tillåtna om man följer myndighetens riktlinjer. Sollentuna FK väljer därför att följa detta råd och det är tillåtet att tillsvidare spela träningsmatcher. Ni kan läs mer här; http://www.stff.se/arkiv/2020/04/xx/.

Från klubbens sida tycker vi att det är konstigt att man väljer att göra olika lösningar för tävlingsmatcher och träningsmatcher. I klartext känns det ologiskt varför Sanktan skjuts upp medan träningsmatcher tillåts. Vi kan inte tolka det på annat sätt än att framför allt StFF kommer ta ett nytt beslut om Sanktan på måndag 6:e april och tills dess tillåter vi således även träningsmatcher.

 • Om Sanktan återupptas från och med 13:e april, dvs det blir tillåtet med tävlingsmatcher, kommer Sollentuna FK följa StFF:s råd och då blir givetvis även träningsmatcher tillåtna.
 • Om StFF väljer att fortsatt skjuta upp Sanktan och övrigt tävlingsspel inom distriktet men samtidigt tillåta träningsmatcher, kommer klubben göra en förtydligande riktlinje kring detta för att visa våra medlemmar var vi står i frågan.

Arbetet med detta fortsätter givetvis på måndag och vår personal och styrelse följer utvecklingen dagligen även under helgen. Vi ber om förståelse kring att belastningen för personalen i dessa frågor i nuläget är hög och att vi försöker hjälpa alla så gott vi kan med plantider och frågor gällande detta.


Ha en trevlig helg,

Mikael Thorstensson

Klubbchef Sollentuna FK


Kommunikation 2:a april 20:00

Hej,

Först och främst hoppas vi att alla våra medlemmar mår bra och att ni stöttar varandra i denna utmanade tid.

Vi har de senaste veckorna kommunicerat våra riktlinjer via hemsidan och det verkar ha fungerat väl, stort tack till alla som visat förståelse för att detta är en komplex fråga med mycket information som ständigt uppdateras. Balansen mellan att ta ansvar för att minska smittspridningen och att bibehålla barn och ungdomsidrott är inte lätt och de givna svaren finns inte alltid där men vi gör alla vårt bästa.

Eftersom frågorna kring träning, match och andra aktiviteter ökat de senaste dagarna kommer här ett utskick med förtydligande kring våra riktlinjer:

 • Alla matcher (tävling- och träningsmatcher) ska ställas in eller skjutas upp till 12:e april. Det innebär i praktiken att matcher denna helg ska ställas in för alla våra lag. Helgen efter det är påsk och troligtvis är få matcher inbokade då, har våra lag matcher ska även dessa ställas in eller skjutas upp. Vi har valt denna linje då vi anser att Folkhälsomyndighetens skrivningar kring träningsmatcher är motsägelsefulla men vi väljer att följa den allmänna förordningen <https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/a1350246356042fb9ff3c515129e8baf/hslf-fs-2020-12-allmanna-rad-om-allas-ansvar-covid-91.pdf>. I och med detta följer vi också StFF:s hantering, där alla tävlingsmatcher är uppskjutna till 12:e april och att nytt beslut kommer måndag den 6:e april, gällande omgångarna som ska spelas den 13:e april och framåt.
 • Träning är fortsatt tillåtet i Sollentuna FK. Här anser vi att riktlinjerna från både myndigheter och förbund är tydligare. Träning är dessutom en verksamhet där vi helt styr planeringen och innehållet och därför kan göra vårt bästa för att undvika närkontakt och smittspridning. Fysisk aktivitet för barn och ungdomar är viktigt för folkhälsan i nuvarande situation. Vi vill dock påpeka det vi sagt under de senaste veckorna att all träning är frivillig. Det innebär att som individ får man stanna hemma även om man är frisk. Även för våra lag gäller att all verksamhet är frivillig, dvs om man inte anser att man kan bedriva träning enligt nuvarande riktlinjer från FHM får man ställa in träningar.

Vi fortsätter uppdatera vår riktlinjer på denna sida: https://sollentunafk.myclub.se/site_node/40/nyheter/information-corona. Där hittar ni även relevanta länkar till Folkhälsomyndigheten, Svenska Fotbollförbundet, Stockholms Fotbollförbund och Riksidrottsförbundet.

Frågor relaterat till Covid-19 får ni gärna rikta till micke@sollentunafk.se eller 08-559 317 41

Hälsningar,

Mikael Thorstensson

Klubbchef Sollentuna FK

Senaste nytt

2:a april

 • Vi inväntar FHM:s presskonferens kl. 14.00 och sedan SvFF och StFF:s eventuell uppdaterade riktlinjer. Vi är medvetna om att det finns mycket frågor kring vad träning utan närkontakt innebär samt vad ställningstagandet kring matcher av olika sorter är. Vi hoppas att FHM förtydligar detta och att våra förbund gör detsamma och att vi i kväll, senast 19.00 kan kommunicera ut till våra medlemmar. Viktigt att alla kommer ihåg att under rådande omständigheter finns det inga krav på att genomföra träning eller match från Sollentuna FK:s sida. Vill ni ställa in träningar och matcher, t.ex. över påsklovet, så äger varje lag rätt att göra det.

31:a mars

 • Vi har ställt in första speltillfället, 24-25:e april och skickat ut en enkät till våra lag i Sollentuna 5:an för att undersöka alternativa spelhelger.
 • Knattefotbollen är planerad att genomföras enligt plan. Anmälan hittar ni här: Information
 • Sollentuna Sommarfotboll planeras att genomföras vecka 25 och 33. OBS! Full återbetalning sker om dessa veckor blir inställda så anmäl er gärna här, Sollentuna Sommarfotboll.

25:e mars

 • StFF har kl. 12.00 uppdaterat sina riktlinjer, http://www.stff.se/arkiv/2020/03/uppdatering-covid..., där det står klart Sanktan och övriga distriktsserier genomförs, dock har nya regler för att möjliggöra för WO, införts.
 • SvFF har publicerat en krisplan för den nationella fotbollen som ni kan läsa här: https://www.svenskfotboll.se/nyheter/serier/2020/3...
  • Herrlagets seriepremiär flyttas till mitten av maj.
  • Damlagets seriepremiär flyttas till mitten av juni och spelas som enkelserie.
  • F17, P16, P17 och P19, där Sollentuna FK deltar i nationella serier, skjuts upp på obestämd tid.
 • Ettanfotboll har föreslagit för SvFF att flytta fram seriepremiären i herrarnas division 1 till mitten av maj. SvFF har kommunicerat att beslut om förbundsserier (dam och P/F17, 19 för Sollentuna FK) kommer den 25/3.
 • Vi har bestämt att flytta Spring för livet till den 19/9. Information utskickad till anmälda lag, för frågor, kontakta Nicholas Roman.

18:e mars

 • De restriktioner som införts för gymnasieskolan har inte föranlett att SvFF ändrat sina riktlinjer om träning och match. På länken ovan hittar ni uppdaterad text från SvFF per 18/3.

12:e mars

 • Vi har under torsdag 12:e mars beslutat att ställa in drive-in fotbollen kommande fyra helger. Vi återkommer inför påskhelgen om vi återupptar drive-in eller om den avslutas för säsongen. Anledningen till detta är att drive-in aktiverar cirka 200 ungdomar varje lördagkväll vilket gör det till ett av våra större arrangemang. Detta kombinerat med att verksamheten är öppen för alla och spontan gör att vi har svårare att ha en dialog med alla deltagare om deras hälsostatus.

Träning och match

Sedvanlig fotbollsträningsverksamhet bör, utifrån vad varje förening själv bestämmer, tills vidare kunna genomföras som planerat. Folkhälsomyndigheten har den 13 mars 2020 uttalat att det inte finns anledning att ställa in t.ex. fotbollsträningar, utan att det tvärtom är viktigt att dessa fysiska aktiviteter fortgår för folkhälsans skull. Träningen bör om möjligt förläggas utomhus och omklädning ske hemma. Att Folkhälsomyndigheten – främst för att undvika geografisk spridning – uppmanat lärosäten och gymnasieskolor att bedriva distansundervisning, samt rekommenderat att i skolan undvika idrottsaktiviteter som inkluderar närkontakt där det är möjligt, förändrar tills vidare inte SvFF:s rekommendation om fotbollsträning. SvFF håller sig dock noga uppdaterat om myndighetens arbete och de smittskyddskäl som ligger bakom varje rekommendation.

Det är mycket viktigt att inga spelare, ledare m.fl. som uppvisar förkylningssymptom deltar i träningen, och att de som deltar även i övrigt följer myndigheterns råd kring handhygien etc.

Möten och utbildningar

Klubben har valt att ställa in "icke-nödvändiga" möten och utbildningar i nuläget. De flesta av våra utbildningar och möten känner vi att vi kan ta vid senare tidpunkt och då tar vi vårt ansvarat inte samla människor inomhus i onödan. Eftersom intresset att delta av förklarliga skäl sjunkit finns inte heller någon anledning att genomföra dessa.

 • Fortbildning för domare 18/3 och grundutbildning för domare 22/3 är inställda. Vi återkommer med nytt datum.

Seriematcher

Då våra seniorlag inte har några större publiksiffror kommer vi i nuläget inte införa några restriktioner kring de träningsmatcher eller seriematcher som är planerade. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och får även löpande information av SvFF och Ettanfotboll. Beslut om matcher i förbundsserier tas av SvFF och beslut om Sanktan tas av StFF (Stockholms fotbollförbund).

Träningsläger, cuper och arrangemang

Träningsläger med övernattning finns ingen specifik skrivning kring i SvFF:s riktlinjer men eftersom spelare uppmanas att byta om hemma och idrotta utomhus bör alla lag fundera på om det verkligen är nödvändigt att genomföra läger med övernattning och tät social kontakt.

Träningsläger utomlands är av förklarliga skäl inte möjliga att genomföra i nuläget och alla dessa är inställda eller flyttade till hösten.

Vad gäller cuper är det huvudsakligen upp till arrangören att göra en riskbedömning och meddela deltagande lag om cupen kan genomföras i enlighet med gällande lagstiftning kring max 500 personer. Sollentuna FK har valt att ställa in Attundacupen vilket är vårt beslut i enlighet med gällande regelverk.

 • Attundacupen 2020 är inställd med hänvisning till reglerna för större evenemang. Information utskickad till berörda årskullar.
 • Sollentuna 5:an - se senaste nytt.
 • Sollentuna Sommarfotboll - anmälan är öppen, beslut tas tidigast i början av maj.

Har ni fler frågor eller funderingar kring klubbens riktlinjer, vänligen kontakta klubbchef Mikael Thorstensson på micke@sollentunafk.se.


Nyheter via RSS
Levererat av MyClub