Två trotjänare trappar ned

Publicerad 2018-10-11 14:13
Img 9940
Thure och Alf tackades av på Edsbacka Wärdshus av kollegorna.
Få personer är så förknippade med Sollentunafotbollen på olika sätt som Thure Engvall och Alf Buhre. Efter många år i fotbollens tjänst trappar nu båda herrarna välförtjänt ner sitt engagemang i Sollentuna FK.

Få personer är så förknippade med Sollentunafotbollen på olika sätt som Thure Engvall och Alf Buhre. Efter många år i fotbollens tjänst trappar nu båda herrarna välförtjänt ner sitt engagemang i Sollentuna FK.

Thure har sedan starten av Sollentuna FK säsongen 2013 varit anställd som driftansvarig medan Alf i sin roll som föreningskonsulent varit ansvarig för framför allt Sollentuna 5:an och även involverad i våra cuper. Vid 70 respektive 75 års ålder avslutar nu båda sina anställningar på vårt kansli men Thure finns kvar i sin lagledarroll kring herrlaget och Alf kommer säkerligen synas kring Sollentuna 5:an även nästa år.

Lovtal till Thure Engvall

Thure är för många sinnebilden av Turebergs IF och en otroligt uppskattad person som med sitt engagemang för fotbollen är en förebild för alla ledare. Thure har sedan barnsben spelat fotboll i Turebergs IF och när en knäskada till slut satte stopp för spel blev han 1988 lagledare i Turbergs A-lag, på den tiden spelade herrlaget i divison 7.

Tio år senare, efter en lång yrkesbana som målare, blev Thure anställd på Turebergs IF kansli som föreningskonsulent med ansvar för fotbollssektionen. Arbetet sköttes från Vallen och Thure minns att många trodde att klubbhuset, den så kallade Engvallska villan, var uppkallad efter han.

Thures gärning för fotbollen i Sollentuna uppmärksammades redan 2001 då han tilldelades kommunens pris för årets föreningsledare. Säsongen 2008 blev han utnämnd till årets ledare av Stockholms domarförbund. Knappast förvånande för den som känner Thure då hans omtanke om både hemmalag, bortalag och domare är vida känd.

När Thure själv får välja ut några godbitar ur fotbollshistorien i Sollentuna återkommer givetvis herrlaget mycket, det lag Thure varit närmast de senaste 50 åren. Division 3-platsen som säkrades med Tureberg 2001 var rolig, första gången på 50 år som Tureberg legat så högt. Även sista året, 2007, med namnet Turebergs IF blev speciellt då herrlaget kvalade sig upp till division 2. Kommande år som Sollentuna United minns Thure med stor glädje men även sammanslagningen till Sollentuna FK benämner han som en höjdare! Senare års framgångar har framför allt varit avancemanget till division 1 med Sollentuna FK men även att få vara med om att inviga den nya fotbollshallen vilket Thure anser gett ett jättelyft för mycket av klubbens verksamhet. Thure lyfter även fram sina årliga Turan-middagar, en tradition han hållit vid liv i 15 år!

Thures insatser för Sollentunafotbollen trappas möjligtvis ner lite vid 70-års ålder men vi kommer fortsatt få ta del av hans fantastiska engagemang via hans lagledarroll i herrlaget. Thures inställning till att alltid hjälpa till och finnas där för våra medlemmar är ett riktmärke för hur en ledare ska vara inom Sollentuna FK och kommer förhoppningsvis inspirera framtida ledare!

Lovtal till Alf Buhre

"Ja, jag kan vara med" var Alf Buhres svar när föreningskonsulenten i Helenelunds IK frågade vilka som kunde tänka sig att träna Helenelund IK:s P84. Detta skedde i början av 90-talet och där startade en resa som i dag gjort Alf till ett av Sollentunafotbollens mest kända ansikten och i folkmun kallad "Sollentuna 5:ans fader".

Förutom att träna sin son i P84 fortsatte Alfs engagemang i Helenelund att utvecklas och han har under åren varit både sekreterare och ordförande för föreningen.

Minnena från P84 är många och de säger en hel del om den person Alf är som förstår värdet av allt som sker kring ett lag, där det inte bara handlar om fotbollsträning utan även samvaron och den roll laget har för många barn och ungdomar:

Vi hade en mycket bra sammanhållning i laget med många engagerade föräldrar som åkte med på cuper och träningsläger. En sommar var vi på träningsläger på Gotland och Tomas Ingemarsson som var huvudtränare hade sommarställe på ön och bra kontakter med ortsbefolkningen vilket resulterade att vi lärde oss många gotländska lekar bl a "herre på stang" och "spark rövkrok". Höjdpunkten på vårat träningsläger var inte fotbollen utan att vi fick delta i medeltidsveckan som inföll samtidigt som vi var där. Laget skulle vara den sista spillran av den gotländska bondebefolkningen så först blev vi sminkade så att alla förstod hur utsatta vi hade blivit av Kristian Tyrann och hans hemska danska krigare. Blåslagna med utslagna tänder – snyggt sminkat! Vi fick springa först och blev jagade av kung Kristian och hans pack genom Visbys gator. Så mycket hade laget från HIK aldrig blivit fotograferade och det hela utmynnade sedan i gemensam samling med kaffe, saft o bullar där danskar och svenskar satt tillsammans och njöt av kvällsbrisen i en underbar solnedgång. Vissa dagar tränade vi visst fotboll också…

Alf fick även vara med om att inviga kommunens första konstgräsplan, på Helenelunds IP. Innan dess hade Sollentuna legat dåligt till vad gällde konstgräs men det första gräset följdes av fler på andra idrottsplatser i kommunen. Alfs yrkeskarriär har till stor del präglats av hans arbete som filmfotograf på SVT:s dokumentäravdelning. 2012 blev dock Alf anställd som föreningskonsulent på deltid i dåvarande Sollentuna Fotboll IF, en roll som fortsatte i Sollentuna FK.

Alf har likt Thure blivit prisad för sitt engagemang i Sollentunafotbollen och bland annat fått kommunens pris som årets initiativtagare.

Sollentuna 5:an är för många ett av Sollentunafotbollens bästa arrangemang och få personer har bidragit lika mycket som Alf Buhre. Sedan starten 2005 har arrangeamnegt fortsatt växa och är i dag en uppskattad samlingspunkt för våra lag i åldrarna 8-9 år. Tanken att samla Sollentunalagen och spela internt möttes enligt Alf av tveksamhet i början, vågade man verkligen hoppas av Sanktan? Men med facit i hand kan vi konstatera att Sollentuna 5:an är otroligt uppskattad och Alf fick under hösten 2018 uppleva ett anmäningsrekord med 51 (!) lag på samma dag.

Alf är en otroligt varm människa som med sitt engagemang kring Sollentuna 5:an och våra cuper alltid skapat en fantastisk bild av Sollentunafotbollen, både internt men även mot besökande föreningar. Många är de ledare i Sollentunafotbollen som tidigt en helgmorgon fått möta Alfs energi och glada humör när det är dags för Sollentuna 5:an. Den andan ska vi vårda även kommande år i Sollentuna 5:an och bli inte förvånade om Alf står där även nästa år och hjälper oss med världens bästa Sollentuna 5:a!

Sollentuna FK riktar ett stort tack till dessa två fantastiska fotbollsledare och ni är för alltid en del av Sollentunafotbollen!

Md img 9944
Md cqor4ikt55hj074k108cng0kke77ht7
Thure i sin lagledarroll för herrlaget.
Md 6ez4il0bj20i8xh9zz2f1k6rr2ir9ux
Alf blickar ut över HIP under en av alla cuper genom åren.
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub